KALENDER DPPKS

Tuesday, March 24, 2009

Jambori Amal Negeri Sabah

20 hingga 22 Mac yang lalu, DPPKS telah menghantar 23 orang peserta (10 orang pemuda dan 13 orang pelajar) untuk menyertai Jambori Amal Negeri Sabah. Jambori kali ini diadakan di Kampung Binowuh Tengah, Sook. Terletak di daerah Keningau.
Munajat sebelum bertolak

Menunggu di Telupid untuk konvoi

Kami melalui jalan yang paling jauh berbanding sahabat-sahabat yang lain daripada Pantai Barat, Tawau, Keningau dan lain-lain. Perjalanan pergi dan pulang yang memakan masa lebih kurang 8 jam itu (untuk satu hala) amat menguji kami. Tayar pancit, enjin kereta semput, bajet kurang...hemmmm, macam-macam lagi la. Untung saja peserta yang menyertai program kali ini memiliki jiwa dan kesabaran yang kental. Kami tiba di tapak program jam 5.30 petang. Sdr Saifudinlah yang bersusah payah menjadi penunjuk arah kepada kami (melalui telefon) untuk sampai di tapak program.
selepas makan di Telupid

perjalanan penuh mehnah

Di tapak program, kami ditugaskan untuk membersihkan kuburan. Sahabat-sahabat daripada kawasan lain ditugaskan dengan kerja-kerja lain. Sebelum itu, pada malam sebelumnya kami telah dibahagikan kepada ahli keluarga angkat masing-masing. Kasihan Ust Mujad, Ust Md Isa dan Abg Sahar..kehilangan keluarga angkat dorang. Diringkaskan cerita, program tersebut turut disulami dengan sukaneka, futsal, mandi sungai dan lain-lain.
baru sampai

Bersihkan tanah perkuburan

potong daging

kawad kaki awal pagi

Akhirnya, sekali lagi dalam perjalanan pulang kami diuji dengan masalah seperti di atas. Lebih teruknya, tayar kereta sahabat kita yang diuji itu pancut dan pecah tiga biji. Allah uji Safaruddin dan kami semua. Yaa...kereta Safaruddin yang mengalami kecelakaan. Allah tolong kami sehingga kami dapat tiba di kediaman masing-masing sekitar 12 tengah malam.Sekian untuk kali ini...

1 comment:

  1. Subhanallah... Ujian dari Allah tu... alhamdulillah semua selamat pergi dan balik... salam perjuangan dari Tawau

    Pemuda Tawau @ http://pemuda-tawau.blogspot.com

    ReplyDelete