KALENDER DPPKS

Tuesday, May 12, 2009

Sandakan Old Town

Salam perjuangan.
Artikel ini DPPKS ciplak tanpa ubah tapi dengan izin daripada Sdr Haris. Sdr Haris merupakan anak jati Sandakan (tapi bersuku bugis-anak jati la tu kan???) dan sekarang menetap di Ipoh.
Sahabat-sahabat boleh melayari blog beliau di alamat ini; http://sandakanorigins.blogspot.com/
Ba...ini dia cerita tentang Sandakan Old Town itu. Hayati rindu berat anak muda bernama Haris ini:

Taiping adalah sebuah bandar lama yang terletak di utara perak. sebuah bandar lama yang dihiasi bangunan2 dengan seni reka lama. Bangunan2 model lama, hasil seni arkitek 60-70-an dominan pada reka bentuk bangunan. kedai-kedai dengan susunan lama dan menjual barangan yang 'rare' dan klasik, kedai-kedai yg seolah-olah berada pada zaman awal kemerdekaan, apek tua dan ah so yang selamber melepak di stesen2 bas. aku merasakan rindu yg teramat kepada bandar sandakan setiap kali menjejak kaki ke taiping.satu perasaan yang tidak terungkap dengan kata-kata apabila menelusuri bandar sandakan, walaupun sudah ada sedikit perubahan, namun aku masih merasa mesra dengan bau dan suara-suara dari lorong-lorong sesaknya. manusianya aku kenal, tapi aku tidak tahu siapa. aku mesra, tapi tidak pernah berbicara.

anak-anak sandakan masih seperti dulu, rockers maut. di sandakan boleh sahaja ketemu dengan perlbagai aliran rokc keras. aku sendiri tidak tahu, kenapa rock mnjadi budaya yang malar di sandakan dan terus hidup walaupun budak2 shuffle bersepah menyakitkan mata.

berjalan di tamu ahad, seolah-olah menusuluri bazaar bundle terbesar. mahu cari apa, kasut, tie, anak patung, hatta stoking pun dijual bundle atau rombengan. kalau lok king di ipoh, jonker street di melaka terkenal dengan barang lamanya, pasar tamu ahad sandakan aku rasa wajar dilabel pasar bundle. orang berjualan mula 10 malam sehingga keesokan harinya, bagi yang gila bundle, sandakan adalah 'sorga'nya. anda boleh membeli barangan seperti 'mati' seperti barangan elektrik, buku2, baju, tudung atau barang2 yang hidup seperti anak ayam, anjing kucing, kura2 atau barang2 yang 'menghidupkan' umpama ubat kuat cap gorila.

tidak banyak yang berubah, yang paling obvious mungkin sandakan water front. kawasan yang dipenuhi dengan hotel, supermarket, bangunan kedai yang dibina atas runtuhan pasar gantung dan 'katong'. walaupun aku tidak membenci bangunan, tapi bagi aku tempat2 yang menjadikan sandakan punyai identiti tersendiri harus kekal begitu.

bas-bas lama, bas jalan leila atau jalan labuk, sesekali mengisi perutnya menggamit pada kenangan lama, seolah-olah dalam timetube yang meneroka kembali zaman anak-anak sekolah, bercinta, bergaduh kemudian bercinta lagi, di dalam bas itulah.

tribute dan terima kasih pada seorang teman lama, yang mengukir kekal wajah-wajah sandakan dalam hasil seni photonya. kalau satu hari nanti, sandakan akan menjadi bandar moden, gambar ini akan sentiasa membuatkan cintaku pada sandakan tidak luntur..p/s- mas aku ciplak gambar2 yang ko amik, sekali lagi...hahah..sbb ko x letak copyright maka aku tak blehla bayar ko royalti

kedai alat tulis yang terletak di bawah bangunan lama. kalau mahu beli alat tulis lama yang tidak terjual lagi, anda boleh cuba di sini.


tempat lepak anak-anak muda. penuh dengan aura cinta, keganasan, erotisma namun dihujungnya terletak masjid jamek sandakan. ironi?


sila fokus kepada bangunan lama di belakang awek yang sedang bersenaman mulut.


aliran rock keras adalah wajah-wajah yang memaparkan jiwa anarkis anak2 muda sandakan.

bangunan ini similar dengan bangunan2 dalam cerita incredible hulk, one million dollar man dan sheriff lobo.


for sale!

stesen bas sandakan.

bundle, disini sorganya

ah so ini senang melepak di tengah bandaraya sandakan
.
Ini nadi sandakan, umpama jalan TAR


Sekian....

No comments:

Post a Comment